Ma öt tippet mutatunk be, amelyek segíteni fognak a betűtípusok (fontok) használatában és kombinálásában.

Designerként és a tipográfia rajongójaként mindenhol látok tipográfiai katasztrófákat. Talán egy kicsit túlzok, de nem annyira nehéz valami egyszerűt és tisztát választani; ehelyett új vagy kezdő felhasználók sokszor a nehéz utat választják és túlkomplikálják a betűtípusokkal kapcsolatos döntéseket. A kevesebb több elv itt is érvényes.

Ez az elv sokféle tartalom esetén alkalmazható, beleértve a prezentációk, infógrafikák és bejegyzések létrehozását.

Manapság nagyon könnyű összezavarodni a betűtípus választásban. Régebben az olyan programokban mint a Word és a PowerPoint gyakran csak limitált betűtípusokhoz férhettél hozzá, de az elmúlt pár évben (többek között) a Google betűtípus könyvtárának megjelenésével – amelynek egy megállíthatatlanul növekvő, több mint 550 fontot tartalmazó könyvtára van – és az olyan könnyen használható tartalomkreációs programok megjelenésével mint a 100+ fontot tartalmazó Visme, már könnyedén lehet rossz döntéseket hozni a betűtípus kombinációk választásakor.

Nézzünk meg öt egyszerűen követhető tippet; vedd őket számításba a következő alkalommal amikor tartalmat hozol létre:

Betűtipusok Kombinálása

Az első tipp a Serif használatáról szól egy betűtípus kombináció részeként. Az olyan San Serif fontok mint az Arial vagy a Verdana nagyon tiszta betűtípusok élek nélkül, míg a Serif fontok (mint a Garamond vagy a Times New Roman) tartalmaznak éleket (fogakat).

Ugye ismeritek a mondást miszerint az ellentétek vonzódnak egymáshoz? Itt is lehet alkalmazni ezt; csak ne essünk túlzásokba. Például használjuk egy szlogen vagy fejléc írásakor, de ne a teljes tartalomra.

Hasonló Betűtípusok

Az előző tippből következik, hogy el szeretnénk kerülni két hasonló betűtípus kombinálását. Az oka az, hogy amikor két font szinte egyforma, de mégis kis mértékben különböző, a szemünknek nehéz hozzászokni az egyes fontok stílusához, ha kis távolságra vannak egymástól.

Kontraszt

Egy másik opciónk a kontraszt. Az ellentétek vonzódnak egymáshoz, ez a fontok esetén is lehetséges. Az erősségi skála két teljesen eltérő betűtípusának használata lehetővé tesz egy egyedi stílust, melynek a segítségével kiemelhetsz egy szót vagy kifejezést.

Vastagság

Valami hasonló vonatkozik a vastagságra is. A különféle betűtípusok nagyon bő vastagság választékkal rendelkeznek. Emellett a legtöbb font lehet sima, és lehet félkövér. Ezért jobb néha egy betűtípust valamelyik fontcsaládból választani, mivel abban az esetben szélesebb körű opciók állnak rendelkezésre. A most következő példában kiemelek egyes szavakat ugyanannak a fontnak a sima és félkövér használatával.

A Betűtípusok Száma

Egy másik javaslat kétféle font használata. Szoros kapcsolat fog fűzni mindkettőhöz, és egyensúlyt fogsz teremteni a szöveged tartalmában.

Ha elengedhetetlen, használhatsz egy harmadik fontot is, az itt látható példa stílusában:

Több információért:

http://blog.visme.co/how-to-pair-fonts-like-a-design-professional/#mypriEEqzy9VXCwS.99

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.